#

Istječe li art direktorima rok trajanja?

#


MidJourney vizual (ključna riječ: creative image for FUTURA DDB blog post)

Novi AI trend…

Odnedavno smo svjedoci novog trenda i zasad posljednjeg poglavlja razvoja tehnologije. Pojava umjetne inteligencije (AI - artificial inteligence). Oduvijek se vjerovalo da čovjeka definiraju inteligencija, svjesnost ili duša. Ona, za razliku od ostalih bića, omogućuje čovjeku intelektualni razvoj, kreativnost i samosvijest. Međutim već se krajem 20. stoljeća eksperimentiralo s računalima kojima je omogućeno učenje - barem na razini pokušaja i pogreške. Takvi sustavi su dokazali mogućnost „učenja” igrajući igre poput šaha, a kasnije i kvizova te su dokazali kreativnost u promišljanju i prvi put pokazali nešto što bi se moglo nazvati intelektualnim razvojem, a da se ne radi o ljudskom biću.

Danas je pojam umjetne inteligencije gotovo svakodnevica. Koristi se u svakom polju razvoja ljudskih djelatnosti, a donedavno gotovo nezamislivo - i u umjetnosti.


Midjourne Midjouy vizual (ključna riječ: What does AI look like)


DALL-E 2 i Midjourney

Velika umreženost i otvorenost računalnih sustava doveli su do razvoja AI sustava koji omogućuju stvaranje tekstualnih i vizualnih kreacija na osnovu kratkih opisa. Na primjer, upisom “najljepša žena na svijetu”, program će u vrlo kratkom roku stvoriti sliku slobodne interpretacije programa kako on zamišlja najljepšu ženu svijeta prema dostupnim vizualnim zapisima diljem interneta. Trenutno najpoznatiji programi za taj proces su Dall-E 2 i Midjourney.

Oba programa su vrlo upotrebljiva, ali generiraju slike na  različite načine, pa su i rezultati dosta različiti. Upisom istih riječi više puta, dobit će se drugačiji rezultat, što dokazuje spontanost pri kreiranju. Također, svaku dobivenu sliku moguće je dodatno razraditi.

Dall-E 2 unosom pojmova pokušava stvoriti što realističniji vizual. Prilikom registracije dobije se nešto besplatnih kredita za izradu slika, a dodatne je moguće kupiti po cijeni od 15 USD za 115 kredita.

Midjourney generira više artističke slike, nalik na bajkovite prizore. Za korištenje je potrebno imati instaliran komunikacijski alat Discord. Besplatno je moguće izraditi nekoliko slika, a uz pretplatu od 10 USD, moguće je kreirati do 200 slika mjesečno.


Naš case study

Svakodnevno na Tik Toku, Facebooku i Instagramu možemo naći pregršt primjera i videa na temu AI umjetnosti i vizualizacija. 

Neki od razloga zbog kojih je trenutno tako lako pristupiti gore navedenim servisima (kojih trenutno ima sve više i više) su 

  1.  Početni financijski boost programima koji razvija sustave  
  2.  Činjenica da je trenutnoAI sustav svakog programa u procesu „učenja“. Svakodnevni unosi pojmova u algoritam potiču AI na razvoj i napredak

Zato pojmovi koji sadrže ključne riječi, primjerice, „end of the world“, mistična bića, neotkriveni svjetovi i sl., postižu najbolje rezultate. Recimo da ih je AI trenutno najbolje „naučio“. 

Mi smo htjeli dati ovoj temi određeni twist. 

Željeli smo proučiti kako bi sustav djelovao i koliko bi nam pomogao kod kreiranja određenih faza marketinške kampanje. Valja napomenuti da su članovi našeg tima ušli u sve ovo s potpuno drugačijom percepcijom i očekivanjima. Jedan je imao poprilično velika očekivanja od cijelog sustava, doslovno da će AI uspjeti zamijeniti početni proces kreiranja neke kampanje, poput osmišljavanja vizualnog moodboarda koji svi na početku kreiramo te ga predstavljamo ili klijentu ili ostatku tima (kreativnom direktoru i sl.). Drugi pogled je bio mnogo realističniji i prizemljeniji – AI će nam dati prihvatljive vizuale, ali neiskoristive za daljnju prezentaciju bez intervencije dizajnera. 

Pa, krenimo s našim smjernicama i rezultatima. 


Rezultati

U narednim primjerima prikazat ćemo rezultate koje smo dobili od oba programa, Dalle-2 i Midjourneyja. Za oba smo koristili iste pojmove kako bismo što bolje prikazali i usporedili razliku dobivenih vizuala.


Primjer 1.

Ključne riječi: Delicious Big mac burger on wooden table and restaurant background. Creative, hyper realistic, modern, advertising, tasty, cinematic, juicy.

Vidljivo je da Dalle-2 pokušava simulirati  photostock materijale te se približiti realističnoj fotografiji. S druge strane, Midjourney generira maštovit prizor s bajkovitim elementima. Važno je napomenuti da se mijenjanjem promptova i doradom pojedinih vizuala može dobiti puno bolji rezultat. Međutim, iz prikazanog je vidljivo da nisu iskoristivi u praksi kao gotovi vizuali.


(lijevo - Midjourney, desno - DALL·E 2)


Primjer 2.

Ključne riječi: Young beautiful couple preparing vegetarian food in modern intuitive kitchen, 8k, gray kitchen, hyper realistic, realistic, brick walls, concrete floor, big window in background, lot of natural lights.

Naša je pretpostavka da je u ovom slučaju traženo generiranje prevelikog broja motiva. Vjerojatno se razradom može dobiti puno bolji rezultat, ali vizualizacija osoba u prostoru uz popratne motive često zbunjuje oba programa.


(lijevo - Midjourney, desno - DALL·E 2)


Primjer 3.

Ključne riječi: Freedom from chaos

Jako dobar primjer vizualizacije jednostavnog izraza. Midjourney generira sliku koja pokušava apstraktno vizualizirati navedene pojmove, dok Dalle-2 kao središnji motiv generira sliku čovjeka u okolini i prikazuje kako bi se čovjek trebao osjećati. Rezultati su potpuno različiti koncepti.


(lijevo - Midjourney, desno - DALL·E 2)


Upscale


Primjer 4.

Ključne riječi: Bigmac bed IKEA catalogue ad


(lijevo - Midjourney, desno - DALL·E 2)


Lijevu sliku dobili smo preko pretrage Midjourney servera preko ključne riječi burger. Dobivena vizualizacija nam se svidjela kao koncept koji smo dalje htjeli aplicirati i na Dalle-2. Rezultat dobiven njime može se smatrati dobrim pogotkom. Naime, AI sistem je gotovo do najsitnijeg  detalja pogodio IKEA look and feel stranice kataloga - od fonta koji je odredio, do boja i tonaliteta te pozicije elemenata.


Autorska prava?

Generiranje slike korištenjem umjetne inteligencije postavlja velik izazov pred Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Vlasništvo autorskih prava nad tradicionalnim digitalno napravljenim djelima nije upitno jer je program za izradu samo alat koji podržava kreativni proces, vrlo sličan olovci i papiru. Kreativna djela ispunjavaju uvjete za zaštitu autorskih prava ako su izvorna, pri čemu većina definicija izvornosti zahtijeva ljudskog autora.

Ali, s najnovijim vrstama AI programa, on više nije alat. Računalo zapravo donosi mnoge odluke uključene u kreativni proces bez ljudske intervencije. Djela napravljena umjetnom inteligencijom su u teoriji slobodna od autorskih prava jer ih nije stvorio ljudski autor. Zato je autorsko pravo nad AI napravljenim slikama još uvijek siva zona, podložna interpretaciji zakona pojedine države.

Zbog toga se ne preporučuje koristiti AI generirane slike kao gotove komercijalne radove.


Zaključak


Sandra:
Iz spomenutih primjera, jasno je da nm AI tehnologija još uvijek ne može konkretnije pomoći pri stvaranju gotovih vizuala, kreativa i kampanja. No, treba imati na umu da se algoritmi još uvijek uče te da ako u ovoj fazi stvaraju ovako dobre stvari, sustav će u vrlo kratkom roku (pričamo o mjesecima!) biti nepobjediv.

Uvijek će u procesu biti potreban dodir ljudskog razuma i razumijevanja nekih konkretnih čimbenika, recimo specifičnosti tržišta, razlikovanje vizualnih, ali i sadržajnih različitosti ciljanih skupina kojoj je oglas namijenjen, poznavanje funkcionalnosti i mogućnosti izrade ambalaže i sl. No, za neki konceptualni dio ili, štoviše, za brzu izradu vizualnih moodboardova, mjesta unutar agencije za AI tehnologije definitivno ima.

Oduvijek je pred ulazom neke nove tehnologije bila doza straha, no također se uvijek ispostavilo da ona „starija“ nije potpuno odumrla, samo se morala potpuno adaptirati i redizajnirati. AI programe i sustave smatram budućim partnerima i kolegamau kreativnom procesu stvaranja marketinških kampanja, a kao i što u agencijama vrijedi pravilo dobrog i organiziranog timskog rada, mjesta za individualizam postoji, ali ne i za individualce, tako da svim mojim art direktorima, dizajnerima i šljakerima poručujem: We are safe (for now!)

Vjekoslav:

Zaključno, AI generirane slike otvaraju nevjerojatnu mogućnost razvijanja koncepata. Za izradu novih rješenja nije potrebno formalno obrazovanje, već samo malo mašte i vremena. Otvara se mogućnost svakom pojedincu za vizualizaciju ideja za koje je prije bio potreban umjetnik ili dizajner i mnogo vremena. Možemo reći da je doslovno počela nova era kreativnosti. 

Međutim, odgovor na pitanje: "Hoće li nestati art direktori?" je, barem zasad, ne. Razrada koncepta u skladu s traženim uputama, prilagodba komercijalnoj upotrebi i prilagodba praktičnim formatima će još dugo vremena biti na čovjeku.

AUTORI: Sandra Muža i Vjekoslav Ranec

Pročitajte i

Povežite se sa svojim kupcima
Kontaktirajte nas