#

Oglašavanje na društvenim mrežama: od boomera do zoomera

Različite dobne skupine i generacije drugačije pristupaju društvenim mrežama te ih koriste shodno svojim potrebama. Uzimajući u obzir podatak koji nam govori kako više od 80 % pripadnika svake generacije svakodnevno koristi društvene mreže, možemo pretpostaviti kako nam one predstavljaju i plodno tlo za oglašavanje i marketing. No marketinške je aktivnosti potrebno detaljno skrojiti po mjeri svake pojedine skupine.
#


Premda smo već prilično zagazili u 2021., ne prestaju se lomiti koplja oko toga donose li nam društvene mreže više štete nego koristi, no prošla je godina bila svojevrsni pokazatelj toga da ih očajnički trebamo. Ispod njihove, naizgled, plastične površine krije se ipak puno više nego što smo mislili. Gotovo nitko im više ne može odoljeti i postale su sastavni dijelovi naše svakodnevice. Taj će se trend zasigurno i nastaviti.

Osim što su iznimno dobri kanali komunikacije i sredstva povezivanja među obiteljima, prijateljima, poslovnim partnerima i poznanicima, danas su uvelike postale i primarni izvori dnevnih društvenih i političkih zbivanja. Međutim različite dobne skupine i generacije drugačije pristupaju društvenim mrežama te ih koriste shodno svojim potrebama. Uzimajući u obzir podatak koji nam govori kako više od 80 % pripadnika svake generacije svakodnevno koristi društvene mreže, možemo pretpostaviti kako nam one predstavljaju i plodno tlo za oglašavanje i marketing. No marketinške je aktivnosti potrebno detaljno skrojiti po mjeri svake pojedine skupine.

Baby Boomers

Najstarije među njima, baby boomere uglavnom ćemo pronaći na Facebooku i LinkedInu. Toj skupini pripadaju svi oni rođeni između 1946. i 1964. godine, a kako nisu odrastali uz modernu tehnologiju, prilično su kasno uskočili na vlak koji vodi ka internetskim bespućima. Upravo su zbog toga iznimno skeptični prema online kupovini i ponudama koje im se nameću putem ekrana.

S druge strane, ne ustručavaju se dijeliti raznolik sadržaj na svojim mrežama, a korisno je znati da to čine 19 % više u odnosu na druge skupine. Stoga ne bi bilo loše koristiti kampanje koje zahtijevaju njihov angažman, a čini se kako među njima dobro prolaze ankete i kvizovi. Također, veća je vjerojatnost da će se angažirati kroz sadržaj koji im stigne putem e-maila nego putem društvenih mreža pa razmislite o newsletteru kao načinu na koji možete doprijeti do njih.

Generacija X

Njihovi nasljednici pripadaju generaciji X, a radi se o osobama rođenima između 1965. i 1979. godine. S obzirom na svoj radni staž, oni se trenutno nalaze uglavnom na visokim liderskim pozicijama. To znači da imaju najveću kupovnu moć te da cijene luksuz i udobnost, stoga ih nikako ne treba zanemariti prilikom izrađivanja marketinških kampanja. Njihov će vam angažman zasigurno polučiti najbolje rezultate, barem ako vam je prodaja glavni cilj.

Društvene mreže koriste gotovo češće nego milenijalci, no nisu dio selfie kulture niti vole dijeliti osobne i privatne informacije. Njihovi potomci naučili su ih koristiti sve uređaje, od desktop računala do tableta i smartphonea, a najviše koriste i zadržavaju se na Facebooku. Brendove na društvenim mrežama najčešće prate zbog raznovrsnih natječaja, popusta i pogodnosti. Ako im se želite približiti, kod njih najbolje prolaze jasne, konkretne poruke te vizualno privlačni oglasni materijali.


Milenijalci

Ona nesretna generacija na kojoj se prelomio sav teret - milenijalci - prva su generacija kojima su društvene mreže postale primarni način komunikacije. Njezini pripadnici rođeni su između  1980. i 1995., a odrastali su uz internet i svjedočili su, pa i sudjelovali u njegovom razvoju. Može se reći kako je to “eksperimentalna” generacija koja je na svojoj koži osjetila sve draži interneta. Premda im život na internetu izgleda poput kakve moderne galerije ili blještavog izloga, itekako su postali svjesni i opasnosti pretjeranog dijeljenja informacija.

Milenijalci obožavaju, čak i preferiraju kupovati online. Njih 72 % kupuje odjeću i kozmetičke proizvode koje su već vidjeli na Instagramu ili drugim društvenim mrežama, a 84 % njih preferira proizvode koje su pronašli kroz korisnički generiran sadržaj. Prilikom kupnje i odlučivanja, više vjeruju influencerima, svojim prijateljima i vršnjacima nego velikim brendovima i tradicionalnim marketinškim kampanjama. Kod targetiranja ove skupine razmislite o ulaganju u influencer marketing. :) 


Zoomeri

Digitalni domoroci, generacija Z ili zoomeri, rođeni 1995. naovamo, s iznimnom lakoćom barataju svim društvenim mrežama. No, učeći na greškama prethodnih generacija shvatili su kako ipak nije pametno dijeliti previše osobnih informacija na prostoru u kojem je svima sve dostupno. Društvene su im mreže primarni izvor zabave i radije će pogledati YouTube video na svom mobitelu nego što će gledati TV program na televizoru.

Za razliku od milenijalaca koji društvene mreže koriste za povezivanje s prijateljima, zoomerima one služe kao izvor zabave i popunjavanja slobodnog vremena. Kako je riječ o iznimno vizualnoj generaciji s vrlo kratkom pozornošću, najbolji materijali oglašavanja svakako su vizualni elementi poput fotografija i videa, što znači da biste se trebali fokusirati na platforme kao što su YouTube, Instagram, Snapchat ili TikTok

Nisu im potrebne ni zanimljive sve društvene mreže koje postoje. Radije koriste manji broj, no zato se na njima zadržavaju duže. Želite li im se približiti, nemojte uzaludno trošiti resurse kako biste pokrili svaki medij. Pomno isplanirajte svoj budžet te ga iskoristite za oglašavanje na jednoj ili dvjema platformama.


Pričate li jezikom svoje publike?

Premda bismo najradije živjeli u idealnom svijetu u kojem su nam baš svi ciljana publika, stvarnost je ipak nešto drugačija. Nije realno očekivati da ćemo svojom kampanjom obuhvatiti apsolutno sve dobne i interesne skupine, a istovremeno postići i dobre rezultate. Krenemo li s takvim pretpostavkama, često ćemo se naći u nezavidnom položaju pred klijentima kojima ćemo morati objašnjavati zašto nismo zadovoljili zadane ciljeve.

Razmislite o svom proizvodu ili usluzi te vizualizirajte s kojom ih skupinom najviše povezujete. Jednom kad pronađete svoju nišnu skupinu, istražite ponašanje njezinih pripadnika na internetu pa sukladno tome prilagodite svoje kampanje. Želite li, recimo, targetirati pripadnike generacije X, vjerojatno svoj proizvod ili uslugu ne želite oglašavati putem TikToka. Logičniji bi izbor bio, naprimjer, Facebook. Ako vas, pak, zanimaju zoomeri, slobodno se zaigrajte i budite opušteni. Koristite kraće forme, atraktivne vizuale i popularne memeove. Ne postoji savršena formula za savršene rezultate. Ideje i kampanje potrebno je testirati, no prije svega povežite se sa svojim korisnicima, budite (društveno) osjetljivi i pružite im osobni, ljudski touch. I ono najvažnije - naučite pričati jezikom svoje publike. ;)


Izvori:

Advisor Perspectives

Furniture, lighting & decor

The Manifest

Post Beyond

  • Digitalna strategija

Pročitajte i

Povežite se sa svojim kupcima
Kontaktirajte nas